Kuka on yrittäjän tukena, kun p***a lentää tuulettimeen?

Kampaamoalan yrittäjille neuvoja ja tukea Hairbasen blogista

Yrittäjä nähdään usein mediassa ja keskutelupalstoilla riistäjänä, joka ei missään nimessä ole ansainnut omaa elantoaan, eikä missään nimessä saisi lomailla. Yrittäjä huijaa kaikin mahdollisin keinoin järjestelmää ja nauttii huikeita tuloja. Näin meidät yrittäjät usein nähdään ja en tiedä toista yhtä kateellista kansaa, kuin rakkaat suomalaiset, jotka mieluusti maksavat 50 euroa, jotta naapuri ei saisi 100 euroa. Mutta mikä onkaan tosi-asiassa arkea suurimmalle osalle pienyrittäjistä ja kampaamo-alan yrityksille, on täysin päinvastaista.

Koventunut kilpailu, tinkaajat (ämpärin jonottajat) ja joka vuosi nousevat kulut ajavat yhä useamman yrittäjän todella ahtaalle ja vain vahvimmat selviävät. Miten selvitä alalla, jossa kilpailu on ehkä kaikista aloista kovinta ja entä jos se kuuluisa p***a lentää tuulettimeen, kuka on yrittäjän puolella?

Yrittäjä tippuu välittömästi normaalin kansalaisen tukiverkoston ulkopuolelle, kun yritys on hyväksytty kaupparekisteriin, tuet lakkaavat. Yritys on käytännössä saatava heti tuottamaan, tai viimeistään siinä kohtaa, kun omat säästöt/lainarahat käyvät vähiin. Jos kampaamolla ei ole valmista asiakaskuntaa, sen rakentaminen ja kannattavaksi saaminen voi viedä jopa vuodenkin, kuinka monen rahat riittävät vuodeksi eteenpäin? Ja samaan aikaan joutuu käyttämään todella paljon rahaa ja vaivaa markkinointiin, jotta tämä onnistuisi.

Saisko alennusta? Voiks tehdä kaljapalkalla?

Itse useita vuosia yrittäjänä toimiessa olen huomannut vanhojen kavereiden ja hyvänpäivän tuttujen ottavan yhteyttä aina silloin, kun ovat jotain vailla. “Hei sähän omistat tän ja tän firman, voisko saada alennusta” “Moi muistatko mut, oltii samaa aikaa rippileirillä, jos olisit voinu tulla tekemään töitä juhannukseksi, maksan kyl ruoat ja juomat” Ja älkää etenkään ikinä muuttako Viroon asumaan, tai muuttakaa, mutta älkää kertoko milloin olette tulossa vierailemaan Suomeen. “Hei tuotko 8 lootaa bissee ja pari vodgaa” ja nämäkin kommentit juuri niiltä, joista et ole kuullut vuosiin mitään.

Voi perhana, että yllä-olevat esimerkit pistää vihaksi ja paksuntaa nahkaa varmuudella. Itse en edes kehtaisi tingata tutulta yrittäjältä, maksan täsmälleen sen saman mitä muutkin. Mutta fakta on se, että suomalainen etsii sitä halvinta, tai ainakin hyvän hintalaatusuhteen omaavaa palvelua/tuotetta. Tätä faktaa vastaan on täysin turha kamppailla, se on kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan. Muistan itse omalta yrittäjän uran taipaleelta loistavan opetuksen.

Oppia ikä kaikki

Seurasin silmä kovana oman alani foorumeita, facebookin harrastajaryhmiä, instagramia ja kävin messuilla ympäri maailmaa tutustumassa uusimpiin trendeihin ja tuotteisiin. Joku hehkutti jossain ryhmässä uutta hype-tuotetta ja viikko tästä olin jo etsinyt valmistajan ja tilannut yritykseni hyllyt täyteen kyseistä “hype-tuotetta”. Toimivaa eikö? Niin minäkin luulin, kunnes kerta toisensa jälkeen hype oli viimeistään kuukaudessa ohitse ja seuraava “kuuma” tuote hypetyksen tilalla. Hinnat näillä hypetuotteilla oli selvästi kalliimmat, kuin perustuotteilla ja brändäys oli tehnyt tehtävänsä, joka tuutista instagramin “vaikuttajat” kertoivat “rehellisesti” kuinka hiton hyvästä tuotteesta on kyse ja miksi se kannattaa ostaa. Seuraavana kuukautena heillä oli jo toisen valmistajan tuote samalla tavalla mainostuksen alla.

Tarkastelin yritykseni myyntejä ja huomasin, että yli 90% myynneistä tuli edullisemmista perustuotteista ja näillä perustuotteilla oli vielä KAKSINKERTAINEN kate verrattuna näihin kalliimpiin hypetuotteisiin. Samaan aikaan yritykseni facebook sivuston jäsenmäärä oli kasvanut yli kolmikertaiseksi alan johtavaan facebook ryhmään verrattuna. Tämä muutaman tuhannen henkilön pieni, mutta äänekäs ryhmä oli vääristänyt koko mielikuvan siitä mikä myy ja mikä ei.

Tämän oivallettuani tarjosin toki kuumia ja hintavia tuotteita, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa ja panostin edullisempiin tuotteisiin ja pidin huolen, että niitä on aina riittävästi varastossa. Seuraavana vuotena yritykseni liikevaihto oli jo yli 5 miljoonan vauhdissa ja katteet liki 50%. Tähän en olisi ikinä pystynyt kalliimpien brändien hypetuotteilla (katteet olivat surkeat, menekki huonoa ja ulosmyynnit kalliita).

Voiko tätä samaa soveltaa kampaamo-alalla?

Kyllä voi ja juuri tästä syystä perustimme Hairbasen kampaamotukun. En haluaisi sanoa maahantuomamme Milan/Milatonin tuotteita “perustuotteiksi”, tai “edulliksi”, sillä ne ovat aivan satavarmasti vähintään yhtähyviä ja laadukkaita, kun kilpailevat tuotteet. Mutta ilman nimibrändin tuomaa älytöntä hinnannousua, raskasta markkinointi- ja työvoimakulua, ilman näennäistä 50% “huippu-alennusta” tai muuta sumutusta. Ja voi, että kun olet juuri saanut nämä brändätyt “kampaamotuotteet” hyllyysi ja asiakkaasi kertoo ostavan sen 50% halvemmalla halpaliiteristä.

Milan tuotteet tarjoavat 65-70% katteen kampaamolle ja värisarjan vaihtamalla monet asiakkaamme ovat säästäneet jopa 1000€ kuussa! Hinnat ovat valmiiksi kannattavat ilman turhaa kikkailua ja 100% varmuus, että Milan tuotteita ei löydy marketeista. Mikään ei saa mieltäni paremmaksi, kuin se, että olen pystynyt auttamaan asiakasta ymmärtämään tuon saman opin, jonka itse aikanaan opin ja nostamaan asiakkaamme myyntejä ja tuottoja uudelle tasolle.

Vielä palatakseni otsikon kysymykseen: Kuka on yrittäjän tukena, kun p***a lentää tulettimeen?

Ei kukaan.

Tee yritystili Hairbasen kampaamotukkuun TÄSTÄ